Anouk Bax

Mensen zijn kudde-dieren. Een sociale identiteit is emotioneel van belang voor ons  en zorgt ervoor dat we kunnen “overleven” in de maatschappij. Als je jezelf identificeert met een bepaalde groep  wordt het onderscheid tussen jou als individu en die groep vager, maar we willen ook onze individualiteit behouden en ons onderscheiden van anderen. Deze dualiteit, dat schipperen tussen het zelf en de groep, de eigen werkelijkheid en de wereld om ons heen en de houdingen die mensen hierin aannemen, verwerk ik in diverse media.

In tekeningen: monumentale portretten en mensfiguren waarbij ik een  verbinding tot stand wil brengen tussen de beleveniswereld van de afgebeelde persoon en die van de beschouwer. Vaak staat hierbij het onvermogen tot echt contact met de ander centraal. Ik teken met oliepastel vermengd met een substantie en zet vooral met mijn handen de rauwe beelden op papier.

Het laatste jaar ben ik ook op het grafische vlak aan het experimenteren.

Incidenteel, maak ik een performance, daarbij haal ik mensen juist uit hun sociale veilige groep, ik speel met de algemeen erkende omgangsvormen, kleine vertrouwelijke verhalen worden blootgelegd en ervaringen gedeeld.  

inpaint1

Share